L'entrada a l'ancianitat (3)


Al començament d’aquests articles sobre els ancians, distingíem entre tercera i quarta edat, degut a com s’ha allargat la vida de les persones.
Dins el grup que anomenem “la tercera edat” estan aquelles persones que tenen bona salut i vitalitat, i ganes de fer coses.
  
Una de les ocupacions freqüents d’aquestes persones, és la de tenir cura dels néts. Si bé per a ells és un motiu d’alegria i una excusa per seguir actius, també hi ha casos en què aquesta obligació els ocupa gran part del seu temps i els impedeix fer d’altres coses.
 
També hem parlat de l’oci, com una manera sana d’ocupar el temps. Però parlem de les característiques psicològiques d’aquesta etapa de la vida.
 
 
Hem vist les diferents etapes de la vida, quins canvis suposen, quines són les metes a aconseguir en cada una d’elles i com es poden superar positivament. Quan la persona té la sensació d’haver superat una etapa, d’haver fet allò que havia de fer, estarà satisfeta amb ella mateixa i amb la vida. Però quan una etapa no se supera, no s’aconsegueix allò que s’esperava, això provoca un malestar, que es pot allargar en el temps. No sempre es pot aconseguir allò que un es proposa, i també cal saber adaptar-se a les circumstàncies i superar-ho. Si la persona “falla” en més d’una etapa de la vida, la rancúnia i el malestar es poden instaurar com un sentiment permanent. Són aquestes persones grans que dóna la sensació que estan “amargades”. Probablement no han aconseguit el que s’havien proposat en la seva vida i no ho han acceptat. A mesura que la persona es va fent gran, cada cop és més difícil “recol·locar” un passat del què no s’està satisfet. Per això és important enfrontar-se als problemes quan apareixen i no deixar que es facin crònics.
 
Una de les coses a les quals s’haurà d’enfrontar la persona gran és assumir que el final es va apropant, que cada cop queda menys temps i que hem viscut més coses de les que ens queden per viure. Això crea una sensació de “presa”, que també s’haurà de superar. Són aquestes persones grans que sempre van corrents, que es volen colar a la cua del supermercat i que travessen el semàfor en vermell. L’angoixa de la pressa és un dels sentiments que caldrà superar. També l’experiència perd intensitat, desapareix la passió per les coses.
 


També sorgeix en aquesta etapa una mena de “saviesa”, una perspectiva sobre la vida i sobre un mateix, diferent. Es relativitzen coses, l’escala de valors es “recol·loca”. Hi ha un sentiment de transcendència, de que el nostre pas per aquest món ha de tenir algun sentit, que deixarem alguna aportació, alguna obra.
 
 
A mesura que la salut i les capacitats es van deteriorant, s’haurà d’acceptar i també, tard o d’hora, s’haurà d’assumir la dependència dels altres. Per a persones que han estat molt independents, això es fa especialment difícil.
 
La experiència perd intensitat, desapareix la passió per les coses.
 
 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada