La personalitat humana (12): Trastorn límit de la personalitat


Continuem veient els trastorns que es podrien considerar “més greus”, tant per les dificultats que comporten en el seu dia a dia, com pel deteriorament que es produeix en les relacions socials.

El trastorn límit de la personalitat es va definir cap a l'any 1980, aglutinant una sèrie de símptomes comuns que apareixien en algunes persones i que es diagnosticaven com a persones amb patologies múltiples.

El nom de “límit” apareix com a alternativa a la psiquiatria clàssica que classificava els trastorns en neurosi i psicosi: les neurosis, a grans trets, són trastorns que causen poc o molt un malestar, però en els quals la persona és conscient que té un trastorn, i intentarà solucionar-ho. Són persones que, malgrat tot, porten una vida normal. En les persones psicòtiques es considera que hi ha una manca de consciència del seu trastorn, han creuat una mena de frontera, viuen “al seu món”, bastant distanciats de la realitat. El concepte de trastorn límit, introduït en els anys 80, és un principi per trencar amb aquesta dicotomia: les persones no es poden classificar en “blanc o negre”, hi ha molts matisos, i en definitiva, es tracta de contemplar a la persona en conjunt, amb totes les seves vivències i característiques i veure com se la pot ajudar, més enllà de les etiquetes diagnòstiques.

El trastorn límit és un agreujament de les personalitats de tipus dependent, activa i passiva, i de l'ambivalent actiu. Una persona sociable pot derivar en histriònica i aquesta en trastorn límit. El cooperador, pot caure en la dependència i derivar també cap al trastorn límit. El sensitiu deriva cap a passiu-agressiu i cap a límit. Recordem que l'agreujament pot ser degut a situacions i vivències molt extremes i estressants: maltractaments, abusos, un shock traumàtic, etc. poden fer evolucionar una personalitat sana en una de més inadaptada.

Aquest trastorn es caracteritza principalment per la variació de l'estat d'ànim amb explosions emocionals de tot tipus. Són persones molt inestables en tots els aspectes. Varien d'espontanis a inesperats i extrems. Són molt impulsius, la seva conducta és impredictible, el seu son és irregular i es mostren ansiosos quan es contacta amb ells. Sovint participen en situacions d'alt risc, esports perillosos, acostumen a patir accidents freqüents, i a veure's implicats en baralles, fins i tot auto-mutilacions i intents de suïcidi. També són freqüents els comportaments excessius: menjar massa, apostes, malgastar diners, sexe compulsiu, etc. 

A nivell afectiu necessiten constantment atenció i afecte i per aconseguir-ho manipulen als altres. Tenen una excessiva dependència en els altres, i la seva manera d'actuar provoca justament el contrari: que la gent s'aparti d'ells. L'ansietat per la separació és un dels seus motors principals. Són especialment vulnerables a la por de ser abandonats. Això els posa en un cercle viciós de: recerca insistent d'atenció, rebuig per part dels altres, gran augment de l'ansietat, comportaments extrems.

Són persones desorganitzades, fins i tot caòtiques. El seu comportament extrem els ha dut sovint a l'aïllament, la separació i la desaprovació. Això els fa desenvolupar sentiments de desconfiança i hostilitat cap als altres. També hi poden haver sentiments crònics de buit i avorriment.
Són freqüents les seves explosions emocionals, tant d'ira com d'alegria o tristesa dramàtica.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada