La personalitat humana (5): La personalitat sociable

Després de veure dos tipus de personalitat independents (enèrgica i segura) li toca el torn als estils de personalitat dependents: els actius, o sociables, i els passius, o cooperadors. Avui parlarem de la personalitat sociable.

Els individus sociables es mostren animats, expressius, fins i tot encantadors. Es caracteritzen per una marcada necessitat d'aprovació, recolzament i afecte per part dels altres. A diferència dels independents, que busquen el reforç en ells mateixos, les personalitats dependents busquen el reforç en els altres. Són molt sensibles a la crítica i la desaprovació. La seva autoestima està en funció dels comentaris i accions dels altres. El seu temor més gran és l'abandó i la solitud.


La persona sociable desenvolupa habilitats per agradar als altres. Captiven i sedueixen, es mostren encantadors, i si això no els dona resultat, utilitzaran estratègies manipuladores o teatrals per atraure l'atenció dels altres.

Generalment, en la seva infantesa, han tingut pares que els castigaven molt poc, però tampoc els dedicaven atenció en les conductes “normals”: fer els deures, recollir l'habitació o treure bones notes. Només aconseguien l'atenció dels pares en termes “d'aparença”, és a dir, quan els pares podien “lluir” el fill o filla com un trofeu: els reforçaven la bellesa, la vestimenta, el pentinat o que ballaven o cantaven molt bé, però desatenien els sentiments reals de la criatura. Això els va fer desenvolupar estratègies per atraure l'atenció dels pares (i dels altres) aprenent a ser el centre d'atenció, seduint, etc. Alguns pares també reforçaven les conductes indiscriminadament, i el nen o nena no sabia quan rebria aprovació, amb la qual cosa feia constantment coses per cridar l'atenció.

Aquest tipus de persones tenen un nivell d'energia elevat i tenen una forta reactivitat emocional, és a dir, que fan expressions emocionals exagerades amb molta facilitat: ploren, riuen, etc. d'una manera notòria, amb tendència al dramatisme.

Son aventurers, impulsius i emocionals. Es cansen aviat de les coses i les persones, i tenen tendència a canviar de parella i amics quan no aconsegueixen tota la atenció que demanden.

En la seva vessant positiva, són persones agradables, seductores i encantadores, però si les coses no els van bé, es desborden, podent semblar exhibicionistes, insegurs, immadurs i desconsiderats.

La seva atenció és dispersa, es distreuen amb facilitat. Els costa molt concentrar-se i perden aviat l'interès per les coses.

Tenen poca consciència d'ells mateixos, es descriuen en funció de la seva relació amb els altres: per exemple “sóc molt popular” o “tinc molts amics”, “tots m'estimen molt”. Pot semblar que tota la seva vida és una façana, i eviten aprofundir en els seus veritables sentiments. Els sentiments profunds són de por a la desaprovació i necessitat constant d'agradar.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada