La personalitat humana (4): La personalitat segura

Continuem amb els tipus de personalitat, tot recordant que no hi ha tipus “purs”, tots som el resultat de múltiples experiències i decisions personals que deixen en nosaltres trets de diferents tipus de personalitat.

La conducta aparent d'aquestes persones és equilibrada. Són persones independents, però a diferència dels enèrgics, aquests són més passius, no necessiten provar-se a si mateixos. Estan convençuts de la seva vàlua.


La seva seguretat en ells mateixos sovint és tant marcada que deixen de ser empàtics amb els altres. Es centren en ells mateixos, en la seva pròpia satisfacció i deixen de banda les necessitats dels altres. Sovint les seves parelles es queixen que “només pensen en ells/elles”.

Són imaginatius, i aquesta imaginació els serveix per justificar qualsevol conducta inapropiada que facin, doncs tenen molt poca autocrítica i pensen que sempre ho fan tot bé. Tendeixen a sobrevalorar les seves habilitats i transformen els fracassos en èxits justificant el seu comportament mitjançant complicades argumentacions.

La seva expressió emocional és serena, i sovint freda i distant. Pel que fa a l'afecte, s'ho fan venir bé per rebre més del que donen. Són persones que tenen moltes habilitats manipulatives per fer que els altres els procurin atencions i cobreixin les seves necessitats sense respondre d'una manera recíproca. De fet, es creuen mereixedors d'atencions especials per part dels altres. Generalment s’envolten de persones dependents que els necessiten i faran tot el que calgui per ells amb tal de no perdre'ls.

Ells es veuen a sí mateixos com persones segures, i sovint sobrevaloren les seves pròpies qualitats: creuen que tenen talents especials i que són més intel·ligents que els altres i que això els fa mereixedors d'atencions especials i el reconeixement per part de tothom. Es poden arribar a veure com a admirables i extraordinaris. També creuen que tenen més drets i menys obligacions i descompten els drets de les altres persones. En els casos més extrems, poden convertir-se en explotadors i aprofitar-se de la gent per tal de complaure els seus propis desitjos.

Els altres els veuen segurs i afables, tot i que una mica freds, però quan se'ls coneix més, poden resultar arrogants, pomposos i pagats d'ells mateixos.

Quan la seva auto-confiança es veu compromesa, poden reaccionar de manera colèrica i indignada, o bé passar per breus períodes de depressió. Però les seves habilitats per manipular l'entorn faran que aviat trobin una justificació i es valguin d'algú altre que els aduli.

Es dona la circumstància que moltes d'aquestes persones han estat fills únics i/o molt desitjats, molt esperats. O eren l'únic nen entre mig de moltes nenes, o a l’inrevés. Els pares els han tractat d'una manera especial, permetent-los dedicar-se a allò que els venia de gust en tot moment, i eximint-los d'assumir cap responsabilitat.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada