S'acaben les vacances


Com cada any per aquestes dates, hem de parlar de la síndrome post-vacacional, que és aquest període d'adaptació que necessitem per tornar a la nostra rutina, a la vida quotidiana. És normal que durant uns dies estiguem desconnectats, com absents... És convenient respectar aquest ritme i prendre-s’ho amb calma, i, en uns dies, tornarem a ser els mateixos d'abans.

Igual que, quan vam començar les vacances, vam haver de desconnectar i, sobre tot, desaccelerar el ritme al que estàvem acostumats, i que això ens va costar uns dies, ara, ens enfrontem novament a un canvi de ritme, d'horari, de tasques... i necessitarem també uns dies per agafar el ritme.

Aquesta situació provoca un malestar que pot ser de lleu a moderat. Els darrers anys, aquest procés ha estat anomenat com a síndrome post-vacances. Si bé no es tracta d'un trastorn patològic, sí es cert que causa diversos símptomes com són: debilitat generalitzada i astènia (poques forces), hi pot haver insomni que ocasionarà que durant el dia tinguem son, tenim menys capacitat de decisió, estem més lents, el nostre raonament està més “pesat”, ens costa concentrar-nos, la nostra tolerància a la feina també disminueix. Ens costa organitzar-nos, se'ns acumulen les tasques. Sensació de desídia i tedi. En els casos més greus apareix una sensació d'angoixa vital que pot arribar a bloquejar-nos. També hi ha persones que reaccionen amb mal humor, fins i tot amb agressivitat, però generalment s'assembla més a un quadre depressiu.

Si hem pogut descansar i desconnectar durant les vacances, tornarem a la feina amb més facilitat que si hem passat uns dies esgotadors o estressants. També, la satisfacció o insatisfacció general que tenim cap a la nostra feina, influirà en el nostre estat d'ànim quan haguem de tornar-hi.

Què podem fer perquè el retorn a la feina ens sigui més fàcil?

Un retorn progressiu als horaris normals serà millor que no pas tornar de cop. Uns dies abans de tornar, cal que anem poc a poc deixant la nocturnitat i adaptant-nos al horari laboral.

Guardar-se alguns dies de vacances per més endavant, farà que no tinguem la sensació que falten 11 mesos per a les properes vacances i se'ns farà més lleugera la tornada a la feina.

Si quan tornem tenim molta feina acumulada, intentem organitzar-nos i prioritzar per no atabalar-nos. Fem llistes, i ordenem les feines per urgents i importants. (No sempre les més urgents són les més importants). I no vulguem fer-ho tot de cop. Poc a poc anirem resolent-ho tot.

Pensem que la tornada de les vacances comporta un procés d’adaptació necessari quan s’entra novament en contacte amb la vida activa. I, com tot procés d'adaptació, necessita el seu temps i paciència.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada