L'art de l'oci humanitzador (1)

Basat en l'obra de Ramon Rosal, “Què ens humanitza? què ens deshumanitza?”
  

Ja en el segle IV a.C. Aristòtil va escriure: “Es pensa que la felicitat requereix oci, doncs treballem per tenir oci i fem la guerra per tenir pau”.

La paraula llatina “negotium” vol dir no-oci. Contraposa l'activitat laboral a l'oci.

Als nostres dies, l'expressió “estar ociós” té un sentit pejoratiu, doncs hi ha a la nostra societat una sobre-valoració de l'activitat utilitària.

Podem definir l'oci com el temps en què l'home es concentra, de manera serena i reconfortant, en el desenvolupament de les seves capacitats humanitzadores o alliberadores, és a dir, en l'educació de la seva personalitat. És el temps destinat a contemplar, a admirar-se, a pensar, a estimar, a crear, a tractar de ser un mateix, a cultivar relacions interpersonals profundes i felices, a construir comunitat humana.

Distinció entre temps lliure, descans i oci

Temps lliure és aquell en què ens trobem lliures de les obligacions professionals i els negocis. Descans és el temps que dediquem a la regeneració fisiològic-psíquica, principalment mitjançant la son. I oci, el temps en què, d'acord amb l'exigència humana de l'home, predomina la sensibilitat artística de l'existència. Es tractaria doncs, d'omplir el nostre temps lliure amb activitats d'oci, a més de les obligacions auxiliars de la vida quotidiana.

En el Congrés dels Sindicats Nacionals el 1866 (EEUU) es va parlar per primer cop de treballar vuit hores, dormir vuit hores i tenir vuit hores per allò que vulguem.

Tenim tres espais de temps lliure disponibles: les vacances, els festius i caps de setmana i el temps lliure dels dies laborables, molt més escàs i complicat. No obstant això, no es tracta només de tenir “el temps lliure”, es tracta de tenir l'actitud personal necessària per convertir part d'aquest temps en oci creador. Hi ha moltes persones, que no saben amb què omplir el seu temps lliure, que s'omplen d'obligacions laborals o simplement s'avorreixen, per manca de motivació o d’organització cap a l'oci creador.

Activitats per a l'oci

Aristòtil va escriure: “Aquesta és la qüestió cabdal: amb quina acció omplir l'oci”. Algunes de les formes de dedicació a l'oci, entès com a humanitzador, serien:

- Conèixer-nos més a nosaltres mateixos
- Conèixer i estimar amb més profunditat altres persones.
- Conèixer i relacionar-se amb la natura.
- Conèixer i relacionar-nos amb allò que ens transcendeix, lo absolut, lo diví.
- Deixar actuar al nen que portem dins nostre.
- Exercitar la creativitat a través de produccions artístiques o artesanals, l'escriptura, etc.
- Celebrar, commemorar, viure lo festiu.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada