Vull refer la meva vida


Fa un temps va venir una clienta a la consulta, dient-me que venia perquè la seva ex-parella havia “refet la seva vida” i ella no, i es sentia fatal. Li vaig demanar què volia dir per a ella “refer la vida”. Em va respondre: “ha trobat una nova parella”.

Així doncs, una persona que no té parella té una vida “desfeta”? Cal tenir parella per tenir una vida completa?

El pes de la cultura i la societat juguen un paper important en aquest concepte: ens han educat en la idea que naixem, creixem, ens reproduïm (ens emparellem) i morim. Aquest és el cicle vital a la naturalesa. Però això ha de ser així realment? Cada cop hi ha més persones que no tenen parella, els anomenats “singles”, i més tipus de relacions. El matrimoni per a tota la vida ja no és l’única opció. A banda d'això, intentaré definir què entenc per “refer la meva vida”.

Quan una persona passa per una crisi existencial, és a dir, li fallen els fonaments de la seva vida, ja sigui per una separació, perquè perd la feina, o simplement perquè s'adona que no és feliç, o que la seva vida no té sentit, és un moment de crisi, que es pot aprofitar per fer canvis profunds. Un canvi “superficial” pot ser, per exemple, canviar de casa o de feina. Un canvi “profund” implica replantejar-se les pròpies creences i conviccions. Implica pensar què s'esperava de mi, què volien els meus pares per a mi, si ho he aconseguit o no, i com em sento. Suposa també escoltar al nostre nen interior i demanar-li què necessito realment. I suposa tenir el valor de fer canvis, de prendre decisions i trencar amb els esquemes anquilosats que no ens serveixen. Així doncs, refer la meva vida, no consisteix en trobar un substitut o substituta de la meva parella.

Segons Abraham Maslow,  (USA, 1908-1970), tenim unes necessitats bàsiques, que serien les fisiològiques i les de seguretat. Un cop estan cobertes, per ordre d'importància vindrien les de pertinença (sentir-se pertanyent a algun grup de referència) i les d'estima (estimar i sentir-nos estimats). Quan hem assolit tot això, que hauria de ser lo normal en qualsevol persona, busquem cobrir altres tipus de necessitats, que ell va anomenar “meta-motivacions”, que seria quelcom com augmentar la nostra qualitat de vida: per exemple, treballar d'allò que ens agrada, fer alguna tasca o tenir una afició que ens ompli, cultivar la nostra faceta artística, o espiritual, etc.

Traslladant la teoria de Maslow al fet de “refer la meva vida”, podríem dir que, tenir una feina, una parella i una casa és allò que se suposa que necessitem per ser feliços. Intentar ocupar-nos en allò que ens agrada, triar des del nostre interior a on volem viure i com, o decidir si som més feliços estant amb una persona o no, seria la veritable manera de refer la nostra vida. Des de la consciència. Des de donar-nos el permís per triar, per canviar el nostre “xip” i no conformar-nos amb allò que la vida ha pre-escrit per a nosaltres.

La felicitat consisteix en trobar-se equilibrat i a gust amb un mateix, ja sigui estant en parella o no. No és una condició indispensable. La felicitat la trobarem a dins nostre, i en la manera com fem la nostra vida. No la busquem doncs, en una altra persona.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada