Els solters/res lliguen molt

Hi ha un mite molt estès que els separats i solters, tant homes com dones, es passen la vida de festa i que “lliguen molt”. És així realment?


Continuant amb l'article de la setmana anterior, en què parlava de com se superen les conseqüències de la separació, parlaré avui de l'aspecte més psicològic i social: com tornar a viure, sortir, relacionar-se, etc. quan s'ha trencat la parella.

És molt freqüent que, durant la vida en parella, ens allunyem dels amics i deixem de banda les nostres aficions. No sempre és així, hi ha persones que compaginen la vida de parella amb espais propis per a l'oci: quan això és així, el trencament amb la parella no serà tan difícil, si més no en aquest aspecte: els amics juguen un paper important de suport emocional per al recent separat. Tot i així, cal tenir en compte l'estat emocional de la persona.

És molt important quan una persona se separa reprendre les velles aficions, apuntar-se a alguna activitat en grup per conèixer gent que, probablement estarà en la mateixa situació: el grup ens ajuda a sentir-nos estimats i recolzats.

La separació és un trauma. És un canvi de vida important. Suposa desfer la nostra manera bàsica de vida, el nostre projecte vital, i començar-ne un de nou, des de baix. I és normal que, d'entrada, estiguem emocionalment febles. Sol haver dos tipus de reaccions, bastant freqüents: la depressiva i la maníaca. Què vol dir això?

Hi ha persones que es queden molt tristes i desanimades, amb la idea que tot s'ha ensorrat, amb una forta sensació de fracàs personal (com si només d'ells en depengués la bona relació de parella), i aquestes persones tendeixen a aïllar-se durant un temps. Els amics separats i solters que hi ha al voltant, es bolcaran en ell o ella, en obligar-lo a sortir i divertir-se. Tot i que, sempre és millor estar recolzat pels amics que estar sol, s'ha de respectar el procés de la persona: anar de festa i emborratxar-se, només és un pedaç momentani. Potser que allò que necessita la persona és una mica de calma i ser escoltada. Potser li fa més bé un cafè i una bona conversa que una nit de disbauxa. Si volem animar el nostre amic o amiga recent separat, escoltem què necessita: Evitem caure en la “compassió” però no l'obliguem a convertir la seva vida en una festa.

A l'altre extrem, trobarem aquell o aquella recent separat que es converteix en l'amo de la nit: la idea de “recuperar el temps perdut” també és present en algunes persones, que semblarà que de sobte han retornat a l'adolescència: es compren roba d'adolescents, es comporten com a tals, fan esport i tractaments de bellesa a totes hores, i van a la discoteca com si tinguessin 15 anys. Tranquils: no s'han trastocat, és passatger. És l'altra de les dues reaccions freqüents a la separació.

Aquestes dues reaccions, la depressiva i la maníaca, duren un temps limitat, de 4 a 6 mesos aproximadament. Quan passa d'un any o any i mig la reacció depressiva o post-adolescent, convé replantejar-se si tot va bé: després d'una etapa d'aquestes la persona hauria de poder “normalitzar-se” i portar una vida estable, a gust amb si mateixa.

La setmana que ve: Què vol dir “refer la meva vida”.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada