La recerca de la felicitat

El passat 21 de març va ser el Dia Internacional de la Felicitat. Però, què és la felicitat? Aquesta pregunta se la fa l'ésser humà des de l'antiguitat. Ja els filòsofs grecs van definir-la de diferents maneres: per a Aristòtil la felicitat és assolir les pròpies metes. Per als estoics, és ser autosuficient, valer-se per un mateix. Per a Epicur, consisteix a evitar el patiment i experimentar el plaer, físic i intel·lectual.

Al llarg de la història els diferents corrents filosòfics i religions han aportat les seves teories sobre la felicitat. Però jo vull parlar de la vessant psicològica. Sovint venen persones a la consulta la demanda de les quals és “no sóc feliç”. I el primer que els demano és que em defineixin què és per a ells la felicitat.

Per als psicoanalistes, com Freud i Otto Rank, el fetus a dins la mare és completament feliç: està protegit, alimentat, surant en un líquid, a una temperatura constant i lliure de preocupacions. El moment del naixement, representa el primer gran trauma: el pas per un canal estret (la paraula “angoixa” prové del llatí “angostus =estret”), i l’arribada a un món on hem de lluitar per obtenir aliment, calor, seguretat, companyia... ens fa estar tota la vida cercant aquest estat ideal. Per a ells, doncs, ens passem la vida cercant el retorn a aquest estat “ideal”, dins de l'úter matern.

Per a Erich Fromm, filòsof i psicoanalista alemany, la felicitat radica en tenir llibertat, però també tenim una por a aquesta llibertat, a no saber què fer-ne. Per a ell, lo important no és la llibertat “de” sinó la llibertat “per a”... fer allò que ens ompli.

Abraham Maslow va elaborar la seva famosa piràmide de les necessitats i les motivacions: un cop cobertes les necessitats bàsiques (fisiològiques i de seguretat), tenim necessitat de pertànyer a un grup, de ser acceptats pels altres humans, i també necessitat d'estimar i ser estimats. Un cop cobert tot això, arribem a les motivacions, o meta-necessitats: acceptar els fets, sentir-nos realitzats en la nostra feina, ser creatius, saber resoldre els problemes... fins a 14 punts va definir Maslow, per a sentir-nos realitzats com a persones.

A tots els meus clients els demano què és per a ells la felicitat. Alguns tenen la idea que la felicitat és un estat que s'assoleix, i un cop assolit ja no ens abandona mai més. Una mena d'estat permanent, que pensen que els altres tenen i ells no. Alguns em defineixen la felicitat com “l'absència de problemes”. Aquestes visions idealitzades els fan sentir com a éssers inferiors.

La felicitat és un concepte abstracte que tothom anhela tenir. Variarà molt segons allò que ens han transmès els nostres pares. En ells, hem tingut un model a seguir. I ens han passat un missatge: “per a ser feliç has de tenir èxit”, “has de tenir estudis”, “has de tenir una parella i dos fills”, “has de tenir diners”... aquests conceptes es queden gravats a l'inconscient. Hem vist a uns pares feliços o infeliços, que es queixaven de no haver aconseguit això o allò a la vida, o bé que, pel contrari, estaven satisfets amb la seva vida.

Fa uns dies vaig sentir la notícia d'un senyor del berguedà que ha transformat una antiga quadra de cavalls de la família en un galliner. “Lloga” les gallines, que són apadrinades per nens i nenes. Els petits les cuiden, les visiten i en recullen els ous. Aquest senyor té la seva feina. No ho fa com un negoci, perquè amb el que guanya de llogar les gallines, en cobreix les despeses. Ho fa perquè, com va dir ell, “la felicitat s'assembla molt a veure un grup de nens jugant i rient amb les gallines”. Em va fer pensar.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada