Els abusos sexuals en la infància (1)

Els abusos sexuals en la infància són un dels temes més delicats i difícils de tractar des de tots els àmbits. És un dels fantasmes que passen pel cap de tots els pares i mares en algun moment. Com succeeixen? Com ho podem detectar? Quines conseqüències tenen? Es poden evitar? Intentaré abocar una mica de llum en aquest controvertit tema.

Segons les estadístiques, una de cada 4 o 5 persones, majoritàriament dones, han patit abusos sexuals en algun moment de la seva infantesa o adolescència. Es considera abús sexual, des de l’exhibició deliberada dels genitals amb intencions sexuals, mostrar-los pornografia, obligar al nen o nena a realitzar tocaments a l'adult, tocar als nens amb intencions sexuals, fins a violacions clares. Les conseqüències són més greus en funció del grau d'abús i la durada en el temps, que pot ser des d'un episodi aïllat fins a anys de patiment de l'abús. Cal afegir aquí el parentiu, freqüent, que converteix l'abús en incest i agreuja les seqüeles.


Tot i el fantasma que tots tenim del pervertit que aprofita els vestidors dels nens, el cinema o la porteria fosca, la majoria dels abusos succeeixen en l'entorn més pròxim al nen o nena. Acostumen a ser familiars o persones properes, que s'aprofiten de la confiança, i al ser amics o coneguts dels pares, els nens i nenes hi confien. Tots hem sentit de petits la frase “no parlis amb desconeguts”, “no acceptis regals ni caramels d'un desconegut”. A ningú li van dir “no et refiïs del veí de dalt”, o “vigila amb el pare de la teva amigueta”. Però és clar, no podem ficar al nen o nena en una urna, ni podem viure constantment amb la por i la desconfiança.

Com podem notar que un nen o nena està patint abusos? Quan es tracta d'un episodi aïllat, malauradament ho descobrirem massa tard: només podem prevenir als nens, de manera general. Quan és un abús continuat en el temps, hi ha una diferència depenent de l'edat del menut. Els nens i nenes petits, menors de 6 anys més o menys, probablement començaran a tenir una conducta “sexualitzada” que crida l'atenció: no s'ha de confondre amb l'interès o curiositat que se'ls desperta cap als 3 o 4 anys, que tenen tendència a explorar el seu propi cos i els dels amics i amigues. El nen o nena que pateix abusos d'un adult, pot “buscar” els adults, tenir una obsessió pels genitals, una actitud provocativa... També dibuixarà la figura humana amb genitals, cosa que els altres nens no fan. Els mestres, monitors, etc. acostumen a ser qui ho detecten. Recordo un cas d'una nena de 5 anys que es rentava les mans de manera obsessiva, dient que “les tenia brutes”: el motiu és fàcil d'endevinar. També hi ha nens que “juguen” a tenir sexe amb les nines.

Quan són tan petits, introdueixen la sexualitat dins la seva vida com una cosa normal. No tenen prou criteri per distingir “el que es fa i el que no”. La feina dels educadors, pares, terapeutes serà, un cop detectat l'abús i apartada la criatura de l'abusador, ensenyar-li el que pot fer i el que no, tenint gran cura de no culpabilitzar al menut. Pensem que els nens tenen una gran tendència a culpabilitzar-se de tot. I en cas d'un abús, ni el nen ni els pares ni els educadors en tenen la culpa. L'únic culpable és l'abusador.

Tot i que no sigui fàcil, hem d'intentar no dramatitzar la situació: ha passat, el mal està fet, i hem d'evitar estigmatitzar la criatura. Amb molta cura, anar-li dient “això no ho has de fer”. L'ajut dels professionals és bàsica, tant per al menor com per als pares, que se senten terriblement culpables per no haver-ho pogut preveure o evitar.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada