Els jocs de poder (4)

En articles anteriors hem tractat alguns dels jocs de poder més freqüents entre les persones: Concretament, els de “tot o res”, que exploten l’avidesa, la necessitat o valoració d'alguna cosa, sigui material o emocional, els jocs d'intimidació, que utilitzen la por i la culpa, mitjançant la postura física o la manipulació verbal. Avui li toca el torn al grup de les mentides.


Les mentides exploten la credulitat de l'altra persona, o bé la por a confrontar allò que s'intueix, per por a la resposta, o per por a les conseqüències que pot comportar destapar la veritat. Hi ha diferents tipus de mentides:

La mentida descarada. Sol ser tant burda, tan exagerada, que no podem creure que sigui mentida.

Les persones que es mostren súper-honestes quan les estem coneixent, esforçant-se en semblar nobles i transparents, poden amagar els secretes més grans, i tractar-se de sobre-actuació.

Les omissions, els secrets i les mitges veritats, són una altra manera de mentida. Ometre part de la informació intencionadament, explicar la veritat a mitges, o explicar només una part d'una història, són maneres de manipulació des de la mentida.

Les mentides “pietoses”, aquelles que es fan amb la intenció de no ferir a l'altra persona, no deixen de ser una manera de poder, encara que la seva intenció sigui bona.

Hi ha una típica d'aquestes estratègies que s'utilitza amb freqüència a la publicitat i també l’utilitzen els venedors, que consisteix a oferir una “gran cosa” a canvi de “molt poc”, però ometent la “lletra menuda”. “Et regalem un mòbil nou si et passes a la nostra companyia” (però estàs obligat a estar-hi dos anys, i dins d'un any et pujarem la quota al doble...)

La utilització de dades estadístiques es presta freqüentment a la manipulació: “El 80 % de la gent utilitza aquest producte” (o opina així, o votarà a tal partit...). En primer lloc, caldria veure com s'ha realitzat l’esmentada estadística, doncs fer un mostreig proporcionat de població, tenint en compte tots els factors socials, culturals, etc. és realment difícil. A més, no hauria d'influir-nos allò que “compri la majoria” si a nosaltres no ens convenç veritablement el producte.

Explicar-li a algú quelcom “confidencial” o un rumor, sol ser la millor manera d'escampar-lo. I utilitzar a aquest algú perquè ho escampi, és una manipulació. Generalment, s'utilitza la calúmnia o el rumor com un joc de poder, per desacreditar a algú o per aconseguir alguna cosa.

Contrarestar els jocs basats en la mentida és difícil. Generalment, la persona que menteix s'indigna si intentem destapar la mentida i utilitzarà la ironia, desviarà l'atenció, fins i tot s'enfadarà, per tal de no reconèixer-ho. Es fa difícil també la solució cooperativa. Pel que fa als rumors, convé esbrinar la font d'on han sorgit.

Telf.:  605 52 52 81


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada