Els fills et canvien la vida

És indiscutible que la mater-paternitat és una de les experiències més boniques, enriquidores de la nostra vida. Però no tot són flors i violes: els que ho van passar fa molt de temps, com els avis, ja no ho recorden. Els que no tenen nens, veritablement no ho saben. Només els que ho estan vivint, dia a dia, saben fins quin punt et canvia la vida el fet de tenir un fill.


Sovint em trobo a la consulta amb persones que tenen fills i filles petits. Les queixes són reiterades, en molts sentits: manca de temps per a un mateix, manca de temps i energia per dedicar a la parella, conflictes de parella a conseqüència dels fills... i, sobre tot, la incomprensió que reben al seu voltant respecte a les seves queixes.

Està molt mal vist queixar-se dels fills: són tan bufons!!! no haver-los tingut!! què et pensaves?!! Oh, clar, això se t'ha acabat (i allò, i lo altre...)

Els avis generalment no recorden els detalls de quan tenien els fills petits. Probablement l'àvia era mestressa de casa i no feia res més. No tenia estudis, no aspirava a tornar a treballar fora de casa. No tenia cap afició que no fos fer punt de mitja. Només es dedicava a la casa, als fills i al marit. I és clar, recorda que ella sola en va criar 2, o 3, o 4... i que anaven nets, eren molt educats i la casa sempre estava lluent. Com pot ser que les joves d'ara es queixin tant i tinguin la casa tan bruta?

Per començar, les joves d'ara, probablement treballen fora de casa, sigui a temps complet o parcial, i han de compaginar això amb la feina de la casa i la cura dels nens. Cada cop hi ha més homes mentalitzats que tot això és feina de dos, però encara n'hi ha molts que no ho estan: col·laboren de manera puntual en alguna tasca, i ja “han complert”.
D'altra banda, la nostra generació es va criar dins d'un parc de fusta o de plàstic. No s'agafava els nens a braços (perquè no s'acostumessin). Això ja s'ha demostrat sobradament que ha creat una generació afectada d'inseguretats i carències afectives. No obstant això, els avis segueixen repetint la cantarella de “no l'agafis que el malcries”.  Els pares d'ara es preocupen que el nen es socialitzi, cal treure'l a que li doni el sol cada dia pel tema de les vitamines, cal estimular-los, fer-los massatge, portar-los a piscina, jugar amb ells, portar-los unes hores a la guarderia, però no massa, perquè si no sembla que els abandones... Em passo la vida veient a mares (i pares) esgotats, que no mengen ni descansen prou per tal de passar més temps amb el seu nen o nena.

Tothom en sap més que els pares de criar els nens. Especialment la gent que no en té: aquests són els més experts. Ells no ho farien de cap manera tan malament com ho fas tu. És que no en saps: ells, quan en tinguin un, no el malcriaran, el portaran a tot arreu i el seu nen s'estarà quiet i assegut i no molestarà a ningú, no pas com el teu, que no el saps educar.

L'àvia diu que no l'agafi, que es malcria. Els psicòlegs diuen que no el deixi plorar, que es traumatitza. L’educadora de la guarderia diu que el sobreprotegeixo. Em passo el dia al pediatra: sempre està amb mocs, i això és perquè no el cuido prou bé. Aquella revista de l'altre dia deia com és d'important passar temps amb ells i estimular-los. I els amics que no tenen fills, diuen que no sóc la mateixa des que vaig tenir el nen... que com he canviat. Que no em capfiqui tant, que també creixen sense estar-los tant a sobre...

I els pares estan desbordats, esgotats, no tenen un minut per a ells i menys encara per a la parella, a més sempre pensen que ho fa malament, facin el que facin. I se senten culpables, molt culpables, de queixar-se. Després de tot, la mater-paternitat és lo millor de la vida...

Telf.:  605 52 52 81



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada