Els jocs de poder (1)

Els jocs de poder son estratègies que s'utilitzen per controlar el comportament d'una altra persona: per obligar-la a que faci alguna cosa que no vol fer, o per a impedir-li que faci quelcom que vol fer.

Hi ha jocs molt clars, on no es dissimula la intenció de controlar a l'altre, i d'altres més subtils. Sigui com sigui, el joc de poder té la clara intenció de manipular l'altre i controlar el seu comportament.

S'utilitzen diferents armes psicològiques, que analitzarem, però també actituds corporals: des de la posició del cos fins a l'amenaça gestual, segons el grau d'agressivitat.


Els jocs de poder exploten diferents debilitats de l'altre: la por, la culpa, la impotència, la credulitat, etc.

Una de les més utilitzades, sobretot des de la publicitat i les tècniques de venda, és la creació artificial de “necessitat”: fer-nos creure que necessitem alguna cosa. Hi ha una clara diferència entre allò que veritablement necessitem i quelcom superflu o prescindible. Aquí s'utilitzen “necessitats” subtils, com l'estatus, el prestigi, allò que “se suposa que hauria de tenir”...

Amb els nens hi ha un joc cruel que s'utilitza freqüentment, que és el “no t'estimo si no fas...”. Se li fa creure que l'amor és un bé escàs, una cosa que es pot dosificar, i fins i tot acabar. El nen ho creu i es converteix en manipulable. També s'utilitza, de manera més subtil, aquest joc en la parella, deixant de parlar a l'altre o retirant tot gest d'afecte, si l'altre no cedeix als nostres desitjos.

El mal humor o la tossudesa són variants d'aquests jocs. O manipular amb una cosa que “jo tinc i tu no”: per exemple, jo tinc cotxe i tu no, i això em dona “el dret” a decidir a quina hora se surt, es torna, inclús a on anem o no anem.

El “fes el que vulguis” amb la posterior indiferència, és un joc que pretén fomentar la culpa en l'altre.

Fer les coses a pas de tortuga, fer-se l’inútil, arribar tard, etc. són altres maneres de joc de poder, des de la passivitat. Intenten acabar amb la paciència de l'altre i per suposat no són opcions raonades de persona adulta. Pretenen que l'altre acabi per fer allò que nosaltres no volem fer, o “demostrar-li” la nostra disconformitat.

Les vagues són jocs de poder des de la passivitat, destinats a aconseguir alguna cosa. (No entro aquí a valorar qüestions morals, només intento fer una anàlisi psicològica dels tipus de jocs de poder)

En els propers articles seguirem veient els diferents jocs de poder i què podem fer per contrarestar-los.


Telf.:  605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada