Factors d'èxit en una relació de parella

L’APA (Associació Americana de Psicologia, USA) va publicar el passat mes d'abril un article que recollia alguns resultats d'estudis realitzats en parelles recent casades, per intentar esbrinar els factors d'èxit o fracàs d'una relació de parella.

L'origen sociocultural, el nivell educatiu, l'edat de casar-se, l'edat en què arriba el primer fill o els problemes econòmics, són factors que determinen en gran mesura l'èxit d'una relació.


L'estrès és una de les principals causes de conflicte de parella. Es va demanar a diverses parelles de fer un registre durant dues setmanes, enregistrant els esdeveniments estressants, la situació, l'energia que invertien en portar-ho, com reaccionava la parella i el seu grau de satisfacció pel que fa a la relació. Les dades van mostrar que en els dies més estressants les persones feien més comentaris negatius sobre la parella i es manifestaven menys satisfets amb la seva relació. La conclusió dels psicòlegs va ser que l'energia que es destina a afrontar les situacions estressants es resta de l'energia necessària per mantenir una bona relació.

Estadísticament, les persones que tenien dubtes abans de casar-se, tenen el doble de possibilitats d'acabar separats.

També el grau de satisfacció en les relacions sexuals influeix. Aquelles parelles en les quals les relacions perden interès durant els primers quatre anys de relació tenen més possibilitats d'acabar separats, que aquelles en què el nivell de satisfacció es manté.

Com a conclusió, l'APA ha fet les següents recomanacions per mantenir de manera satisfactòria una relació de parella:
  • Intercanviar reforços positius. Contuctes senzilles com una abraçada, dir alguna cosa agradable, un petit detall, deixar una nota escrita, enviar un missatge o un petit massatge, fa que l'altra persona se senti cuidada i estimada.
  • La manera de discutir: dialogar aprenent a formular peticions concretes, i a expressar de manera adequada tant les queixes com els sentiments negatius, sense callar-les i sense ferir a l'altre.
  • El recolzament de l'altre, tant en els moments de crisi com en els d'èxit.
  • Evitar la rutina i l'avorriment, fer activitats variades, noves i sorprenents.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada