La por que paralitza


Quan el nen o la nena són petits, no tenen prou informació del món. Es basen en l’observació de les reaccions dels pares per saber quan hi ha un perill. Escolten les advertències d'aquests, i les creuen fil per randa. D'això en diem “empassar-se la informació sense mastegar-la”.

Si observem els cadells dels animals, comprovarem que aprenen per imitació de les mares (o pares). Els antílops i herbívors en general, aprenen a saber quan hi ha un perill imitant a la mare. D'una manera similar, el nadó observa les reaccions dels pares i “aprèn” de les seves pors.
A mesura que el nen guanya en autonomia, va rebent missatges verbals i no verbals que l'adverteixen del perill: aprèn a creuar un carrer, a anar sol a comprar, a quedar-se sol a casa i a no obrir la porta als estranys, etc.


Però, què passa quan hi ha un pare o mare excessivament ansiós? D'aquells que, el fill té 20 anys i encara li recorda cada dia que ha de travessar pel semàfor...
Sovint em trobo a la consulta amb persones que viuen limitades per culpa de les seves pors. Acostumen a ser pors irracionals, a perills imaginaris, a “per si de cas”. Persones que no poden sortir soles de nit (per por a què els passi “alguna cosa”), no anirien mai de viatge soles, no poden dormir en una casa si no hi ha algú més, etc. Invariablement, darrere d'aquestes persones, acostuma a haver-hi un pare o mare molt ansiós, d'aquells “patidors”, que estaven desperts esperant que els fills tornessin a casa, que pateixen per tot. Els fills i filles, d'alguna manera, introdueixen a dins seu aquesta sensació de “perill”, que els pot passar alguna cosa desconeguda i incontrolable. Aquesta por, irracional, al perill potencial, va limitant a la persona, que, sense adonar-se, va reduint el seu marc d'acció, deixa de sortir de nit, deixa de fer coses sola, creu necessitar la companyia d'algú altre per a fer les coses, etc.

Es difícil desfer aquest mecanisme. Primerament, haurem de prendre consciència de quines són les nostres limitacions, i quin és el missatge que hi ha al darrere: per exemple, “no puc arribar a casa més tard de les 10”. La meva mare, si arribava tard, estava desfeta dels nervis, m'esbroncava, em feia sentir culpable del seu patiment, etc.


En segon lloc, valorem quin és el perill real. És a dir, quanta gent surt de nit, de manera habitual, i no els passa res de res. Potser no és recomanable passejar per segons quins barris de nit, però, probablement, al meu barri, als meus veïns que treballen fins tard, o els agrada la “sessió golfa” del cinema, no els ha passat mai res. Demanem informació real per confrontar les nostres “creences”, per veure si tenen un fonament real o no. A partir d'aquí, provem, assagem, i aprenguem de la nostra pròpia experiència. Sempre hi ha perills potencials, fins i tot quedant-nos tancats a casa, però cal valorar les probabilitats de què passi allò que temem. La majoria dels atracaments i robatoris, acostumen a ser de dia, per exemple.

Això és extensiu a la por als gossos, (els gossos no es dediquen a anar mossegant a la gent pel carrer), a les agressions sexuals (la immensa majoria de la població no ho faria mai), per posar alguns dels exemples més freqüents.

En resum, analitzem, des del nostre raonament, quina part de perill real hi ha i quina part prové de l'ansietat excessiva transmesa per part dels nostres pares.


Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada