Quan la ràbia em pot...

Què és la ràbia?
La ràbia és un dels 4 sentiments bàsics de la persona, juntament amb la tristesa, la por i l’alegria. A banda d’aquests, hi ha molts més sentiments, com la vergonya, la culpa, el dolor, la plenitud, l’amor, la satisfacció…

La ràbia és una reacció bioquímica enfront d’un estímul extern. Normalment ve provocada per una agressió o per la frustració davant d’una situació. Però també és la resposta a un sentiment dolorós de mal, culpa, fracàs, deficiència, impotència, cansament, dolor físic, sensació de ser obligat, sentir-se abandonat, etc.

En principi és bo manifestar ràbia com a resposta però, com sabem si és adequada la nostra reacció?

Utilitzem la ràbia, bàsicament per a dos motius: per alliberar el nostre propi estres i per forçar canvis en els altres.


Però de vegades, transformem altres sentiments en ràbia: quan ens costa manifestar, per exemple, la tristesa, el dolor o la por, podem transformar-ho en ràbia. Ens podem trobar així: que una persona que acaba de perdre a una altra, tingui una reacció agressiva, fins i tot violenta, en comptes d’expressar tristesa per la pèrdua. O bé que, davant d’una situació que ens fa por, reaccionem amb agressivitat.

És proporcionada la nostra resposta?
Davant d’una agressió o un mal realment gran, és normal sentir molta ràbia i desitjos d’agredir i insultar. Llavors, haurem de buscar la manera més sana d’aturar aquesta agressió: protegir-nos, allunyar-nos, intentar dialogar, o alguna dels suggeriments que faig més avall.
Davant d’un mal petit que ens fan, la reacció sana és sentir “una mica” de ràbia, i ganes de donar un cop de porta, o protestar, etc.
Quan no hi ha una agressió o amenaça externa, lo normal es no sentir ràbia i estar tranquil, gaudir de les coses, etc. És en aquest punt, on cal adonar-se de les sensacions inapropiades de ràbia: quan estem sempre sentint ràbia cap a tot i tothom, és que estem transformant un altre sentiment en ràbia. Preguntem-nos què hi ha a sota d’aquesta ràbia, és a dir, si no sentíssim ràbia, què estaríem sentint? por? injustícia? dolor? tristesa?
Un cop destapat el sentiment que hi ha a sota, si tenim el valor d’enfrontar-nos-hi, probablement no tornarem a sentir ràbia per aquesta situació.

Quines altres coses podem fer per alliberar el nostre estres
Hi ha moltes opcions que no passen per enfadar-se amb tothom o estar sempre de mal humor: plorar, fer exercici, bolcar-se en una feina o afició, escriure, prendre-ho amb sentit de l’humor, colpejar un coixí, trencar papers de diari, fer relaxació, anar a passejar pel camp o la platja, cridar en un lloc on no molestem ningú, verbalitzar el nostre dolor o tristesa...

En realitat, molts cops no és la ràbia allò què cal expressar: podem enfadar-nos molt amb una situació, però si no li busquem solució i es repeteix, no haurem aconseguit res més que alliberar la nostra sensació de frustració temporalment.

La setmana que ve veurem l’altra ús de la ràbia: quan volem forçar canvis en els altres.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada