Ens manipulen amb la ràbia?

Vèiem la setmana passada, que la rabia és un dels quatre sentiments bàsics, que és la resposta a un estímul extern d'agressió o perill i que ha de ser proporcionada a l'estímul que la provoca. També, que hi ha diferents maneres de canalitzar-la.

Però hi ha un ús, no tant sa, que algunes persones en fan: serveix per a manipular als altres.

Una resposta de ràbia, com un crit, pot aturar una agressió. Algunes arts marcials utilitzen el crit, acompanyant el moviment físic, com una eina d'intimidació cap al contrincant. Quan una persona, per exemple, ens està insultant sense parar, un crit el pot fer aturar. I és bo que el fem aturar, de la manera que sigui. Però una agressió física davant d'un insult, seria una resposta desproporcionada, que pot fomentar una escalada d'agressivitat.


Però hi ha un altre ús, no tant sa, de la ràbia: es el que anomenem “jocs de poder”. Hi ha persones, que per aconseguir el que volen dels altres, els intimiden, amb crits, insults, amenaces, etc. Hi ha persones que ho fan de manera habitual, sigui quina sigui la situació i el lloc: necessiten tenir el poder sobre l'altre persona. Aquestes persones, pensen que tenen “el dret” a fer-ho, que ho fan per a obtenir justícia, per “ajudar” a l'altre a canviar, etc. Justifiquen la seva manera d'actuar com una cosa que és necessària.

Hi ha persones que són més sensibles a les reaccions de rabia dels altres. Això depèn de la història personal de cadascú. Si a una persona, de petita, li han ensenyat a raonar, serà menys vulnerable, que una altra amb la qual utilitzaven les amenaces, càstigs, crits, etc.
Hi ha pares i mares que utilitzen sistemàticament el càstig, el crit, fins i tot l'insult per, presumptament, educar als fills. Aquests nens i nenes, creixen amb la por, i queden condicionats davant la ràbia dels altres. Fins i tot una mala cara d'una altra persona, els condiciona en les seves decisions. Sovint veiem parelles en les quals una persona domina a l'altra, la condiciona, simplement amb un to de veu més alt, o una mala mirada. I ens plantegem com és que aquesta persona “es deixa” manipular d'aquesta manera. Segurament és una resposta automàtica, no raonada, que respon a una programació interna que té la persona. Es va acostumar a obeir per evitar les males cares. (o les amenaces, o els crits...). I ho segueix fent, sense adonar-se, o sense saber què fer per evitar-ho.

Hem de tenir sempre la raó? Què passa quan estem a l'altra banda de la parella, quan som els “dominadors”? Els amics han d'anar sempre a on nosaltres volem, i si no, els fem males cares? Aconseguim el què volem, a base de manifestar enfado? Anem pel món posant males cares a tothom? I amb aquesta actitud, aconseguim que els altres facin el què volem? Si les respostes a tot això són positives, estem manipulant als altres amb la ràbia. Probablement ens envoltem de persones a les quals podem dominar, i ens apartem d'aquelles amb qui no podem fer-ho.

Reconèixer això, és dur, però és un primer pas per al canvi, si volem ser persones més sanes i més justes. Les relacions humanes s'han de basar en el respecte cap a l'altre, cap a les seves decisions, pensaments, creences, etc. I això implica acceptar la diferència, i reconèixer els drets de l'altre. No podem pretendre sortir-nos sempre amb la nostra, a qualsevol preu. 


Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada