Què és el pensament positiu (2)


Per què fallen els nostres projectes?
(Dedicat a J)


Vèiem la setmana passada quin és l’origen de l’actitud negativa o pessimista, i també alguns dels mecanismes que utilitzen les persones pessimistes per formar pensaments negatius: la generalització (tothom, sempre...) i centrar les conclusions en la persona, i no en allò que ha fet (“sóc un desastre”, en comptes d’”això no m’ha sortit bé”).

Un altre qüestió a tenir en compte és fer un pensament realista quan comencem una tasca: tots els projectes es poden veure truncats i tots els camins tenen les seves pedres: les dificultats són inherents a qualsevol fita. Si pensem que tot ha de sortir perfecte, què passarà quan ensopeguem en la primera pedra?; la persona positiva, s’aixecarà i continuarà endavant. El pessimista, pensarà que el camí té massa pedres, i tornarà enrere.


Un excés d’actitud crítica acostuma a ser causa de fracàs: i la crítica es menja la nostra energia. Quan ens auto-critiquem, pensem en si, aquesta crítica, li faríem a una persona que estimem molt: som justos amb nosaltres mateixos? o ens estem maltractant? Tota persona té dret a equivocar-se, tots tenim dret a rectificar. Tots mereixem una altra oportunitat. I nosaltres també. Sovint, som capaços de perdonar els errors dels altres, però som implacables amb nosaltres mateixos.

Quan iniciem el camí cap a una meta, cal que ens plantegem si allò que ens proposem és factible: no és el mateix pujar una muntanya petita, que intentar arribar al cim de l’Everest. A la muntanya petita, hi arribarem amb més facilitat. Però per pujar a l’Everest, ens hem de plantejar si realment entra dins de les nostres possibilitats: si és així, hem de fer una planificació realista: quant d’entrenament necessitem, quant de temps, si hem de demanar ajut a algú, etc.

Les presses són enemigues de tot projecte: sovint volem obtenir resultats de manera immediata, i perdem la paciència molt aviat. Cal prendre el temps necessari per preparar-nos, anar corregint errors, aprenent el que calgui, i fer una planificació realista del temps. Valorar els petits resultats, ens animarà a continuar endavant.

Administrar bé la nostra energia és important. Quan ens centrem en aconseguir alguna cosa, posem gran part de la nostra energia en allò. Però cal tenir en compte quanta energia (i temps, dedicació, etc) necessitem per al nostre projecte, i quanta en necessitem per a totes les altres coses. En la vida quotidiana, tenim diverses obligacions i també certes necessitats. I no les podem deixar de banda indefinidament per dedicar-nos només a una cosa. En això també cal ser realista, potser la consecució de la nostra meta serà més llunyana, si hem de repartir el temps i les forces en diverses coses. Haurem de prioritzar les coses importants i renunciar a algunes altres si volem centrar les forces en el nostre projecte. 



Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada