El pensament positiu (3)

Comença a canviar el xip

Hem vist fins ara l’origen de la nostra manera de pensar, optimista o pessimista, i algunes de les causes dels nostres fracassos. Anem a veure’n algunes més.

Dispersió d’energia per excés de projectes: Tendeixes a avorrir-te, o pel contrari, no té prous hores el dia per a fer tot el que voldries? Hi ha persones que omplen el seu temps, les seves hores amb una llista inacabable d’activitats, compromisos, obligacions i distraccions fins al punt d’estressar-se. Hi ha un refrany en castellà que diu: “quien mucho abarca, poco aprieta”. Un projecte important, necessita temps, energia i dedicació. Si ens ocupem d’activitats múltiples, dispersem la nostra energia. Per assolir una fita, hem de renunciar a algunes coses i concentrar-nos en allò que volem.

Una causa del fracàs en els nostres projectes radica en posar esperança excessiva en el recolzament dels altres. Quant més esperem dels altres, menys estem confiant en la nostra pròpia capacitat. Hem de lluitar per allò que volem. Podem demanar ajuda als altres, per a coses puntuals, però el nostre projecte és nostre. Cal que creguem en nosaltres mateixos.

Hi ha dos mals endèmics en la nostra societat actual: la depressió i l’ansietat. En termes generals (tot i que és més complex), els depressius se centren en el passat, viuen de records més que de projectes. Les persones ansioses, centren la seva energia en el futur, en què passarà. Volen anticipar-se als esdeveniments per tenir-ho tot sota control. Per aconseguir un objectiu, hem de prendre el passat com un aprenentatge i posar en el punt de mira el nostre objectiu, però és aquí i ara on hem d’actuar per aconseguir el nostre objectiu.

Comença a canviar el xip 

El pensament és una llavor: els pensaments negatius esgoten, fan infeliç, aïllen, anul·len la motivació, contraresten l’alegria i la energia, resten possibilitats, afecten als que m’envolten, treuen la il·lusió, em donen una visió negativa de les coses...

Alguns pensaments negatius: la meva vida és un desastre, no em surt res bé, és inútil esforçar-se, tot sortirà malament... fins i tot quan les coses van bé, la persona negativa les transforma i les infravalora:  aquesta ratxa durarà poc, la felicitat no és per sempre, segur que al final tot es torça...

Comença avui mateix a transformar els pensaments negatius en positius: tot sortirà bé, ho puc aconseguir, tindré sort, he de confiar... fins i tot quan les coses es torcen, la persona positiva pensarà: cal buscar la part positiva de tot això, el proper cop sortirà millor, cal seguir endavant, me’n sortiré...

Els pensaments positius ens donen energia, ens ajuden a il·lusionar-nos, ens motiven, ens fan feliços i també contagiem a la gent que ens envolta.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada