La vida adulta i la crisi dels 40 (3)

Com superarem la crisi dels 40?
S’haurà de renunciar conscientment a algunes coses, es concedirà més valor a la serenitat, a la fidelitat, a la formalitat, renunciant a l’excitació de la joventut. S’hauran d’acceptar alguns límits, hi haurà un desencant, una desil·lusió, però es concedirà valor al que tenim, al que hem aconseguit.
 
També és el moment de fer canvis, encara hi som a temps. Potser podem rescatar la nostra vocació, el nostre projecte de vida i adaptar-lo parcialment a la nostra realitat. Per exemple, potser ja no pugui ser una artista famosa, però puc buscar un grup de teatre d’aficionats i gaudir d’allò que m’agrada. A mesura que els fills es fan grans tindrem més temps per dedicar als nostres vells projectes.
 
Sovint el problema és que pensem que ja és massa tard, que “ja hem perdut el tren”. Això és un concepte que ens ha inculcat la societat, una societat que valora la joventut, la modernitat, la innovació, que pretén apartar a la gent quan es va fent gran per donar pas als joves. És simplement una qüestió de percepció. Les persones tenim la capacitat de fer tot allò que ens proposem. Només cal que tinguem fe i confiança en nosaltres mateixos i que veritablement ho desitgem.
 
Quant als valors i les prioritats, caldria revisar-los de tant en tant. La vida quotidiana i les obligacions sovint ens fan oblidar-los. I és important tenir-los en compte. La crisi dels 40 és un bon moment per fer aquesta revisió i adonar-nos de quines diem que són les nostres prioritats i a quines estem dedicant veritablement la nostra energia. Sovint la gent et contesta que la seva prioritat són els fills, i els veu una hora al dia perquè està molt ocupat/ocupada treballant o fent altres coses. O et diu que la seva prioritat és la seva vocació artística, i en realitat li dedica només dues hores al mes. Recomano agafar paper i bolígraf i fer un llistat d’allò que ens importa, fer-nos un calendari i començar a canviar les coses.
 
 
La crisi dels 40 també és una època en què veiem gent al nostre voltant que fa coses inversemblants. El senyor o senyora que deixa la parella per anar-se’n amb una altra persona que no té res a veure amb ell o ella, el que no ha fet mai esport i de sobte comença a entrenar-se per la marató, el que deixa la feina d’un dia per un altre i inverteix tots els estalvis en un projecte suïcida, o pitjor, el que cau en el joc, la beguda o l’addicció als tranquil·litzants.
 
Quan tinguem la sensació d’estancament a la nostra vida, sigui als 40 o a qualsevol moment, cal revisar les nostres prioritats, i canviar coses. Però tampoc caldrà llençar tota la nostra vida per la borda, cal fer les coses de manera meditada, per evitar un daltabaix del què ens podríem penedir. És important valorar tot allò que tenim, tot el que hem aconseguit, encara que no es cenyeixi al nostre projecte de vida inicial.   
 
La setmana que ve: l’etapa de l’home i la dona serenats.
 
 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada