La vida adulta i la crisi dels 40 (2)

Vèiem la setmana passada com sorgeix la crisi dels 40. Anem a veure en què consisteix i com es pot resoldre.
 
Hi ha tres pilars bàsics a on assentem la nostra vida d’adults: la feina i la nostra vocació, la vida en parella i els fills i els valors i prioritats. Arribats als 40 (o a prop d’aquesta edat) és quan ens adonem que potser estem molt lluny d’allò que volíem fer amb la nostra vida, que el que fem i el que tenim no té gaire o res a veure amb el que volíem o el que havíem projectat o somniat.
 
 
La feina i la vocació
És ben clar que molts cops no són el mateix. La nostra vocació era una, i la feina que varem triar o la que no varem tenir “més opció que agafar” pot ser ben diferent. Avui en dia, amb les dificultats dins el món laboral, és gairebé un luxe poder treballar en allò que ens agrada i que a més ens hi puguem guanyar la vida. Sovint no és així, sovint hem hagut de renunciar a la nostra vocació per les dificultats que ens hem trobat, i/o per motius econòmics. Aquesta renúncia, a la llarga, “passa factura”. És quan, un matí, ens aixequem i ens adonem que no ens agrada la nostra feina, que ens sentim frustrats de no poder desenvolupar la nostra vocació i, a més, tenim la sensació que el temps passa, ens fem grans i cada cop estem més lluny dels nostres projectes i somnis.
 
La parella i els fills
De la vida en parella en parlaré més endavant en nous articles, però, a nivell general, podem dir que en l’etapa jove hi ha una certa idealització de les relacions de parella. La vida de la parella travessa diferents etapes, i és fàcil que es caigui en la monotonia i el distanciament. La nostra parella potser és el nostre puntal, allà on trobem refugi, estimació, complicitat... però quan això no és així, s’afegeix la crisi de la parella a la crisi existencial i vocacional.
Els fills, si bé són un gran estímul i motiu d’alegria, també ens condicionen a molts nivells. Per ells, renunciem a moltes coses, tenim menys temps per a nosaltres mateixos i per a la parella, i també ens condicionen a nivell laboral i vocacional: prioritzem el sou a final de mes.
 
Els valors i prioritats
A conseqüència de tot el que hem mencionat, els nostres valors i prioritats van variant, ens anem adaptant a les circumstàncies, i arriba un dia en que potser ens adonem que la nostra vida no té res a veure amb la que volíem.
 
És en aquest moment de crisi, quan ens hem de replantejar la nostra vida.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada