El rol d'espectador

Hem vist els tres principals papers del triangle de relacions no sanes: perseguidor, salvador i víctima, amb les seves variants. Aquests tres rols van ser descrits pel psicòleg Stephen Karpman. Més tard es va descriure aquesta quarta figura, la de l’espectador. 

Qui és l’espectador? 

Es aquella persona, que no s’implica en res.

En una família, que es relaciona bàsicament, a través dels jocs negatius, és aquell membre, que està al marge i no participa. En aquest aspecte, la seva actuació és més sana que la dels altres.


Però l’actitud de l’espectador, té la seva vessant negativa: quan CAL col·laborar en algun assumpte d’importància. L’espectador, acostumat a mantenir-se al marge, ho continuarà fent, convertint-se en un “nen egocèntric”, amb el qual “no va la cosa”. Per exemple, és freqüent, que quan el pare o mare han de passar per una intervenció quirúrgica, estan malalts o necessiten algun tipus d’ajut, l’espectador es desentengui totalment i no assumeixi cap responsabilitat. En aquests casos, els altres membres de la família, assumeixen tota la càrrega, i sempre hi ha algú que “disculpa” a l’espectador, perquè “ja sabem com és”. 

Podria semblar que aquesta és una manera sana de relacionar-se, però en realitat només és una manera “evitativa”. De tota manera, tindrà més facilitat per aprendre formes sanes de relació una persona que no entra dins el triangle tòxic, (Perseguidor-Víctima-Salvador) que aquella persona que té com a manera habitual de funcionament la manipulació. 

I fins aquí, hem vist la descripció de les maneres de relacionar-se “no sanes”. En propers articles, veurem com funcionen els jocs psicològics, com manipulem i com caiem en les manipulacions dels altres, un cop i un altre, i també veurem les maneres d’evitar tot això.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada