El rol de víctima (3)


Hem vist dos tipus d’actituds victimistes: Els que es menystenen, actuen como si tinguessin menys recursos que els altres, i les víctimes exigents, que es creuen mereixedors d’un tracte especial degut a la seva condició de víctimes. Hi ha un tercer tipus, que veurem a continuació:

La víctima autodestructiva.

Es un personatge que és conscient de que està malament, però com que creu que la vida no val la pena, pensa que no cal esforçar-se en millorar. La seva actitud vital és autodestructiva. Els sentiments que té cap a ell mateix, cap als altres i cap al món son negatius. No acostuma a demanar ajuda, i si se’l vol ajudar, ho rebutja.

  • Jocs habituals
    • Millor no pensar ni sentir. (Freqüentment cauen en l’alcohol, les drogues…).
    • M’han de prendre com sóc (la societat, els tribunals, els treballadors socials…).
    • No hi ha justícia (Es freqüent que es queixin de que ningú els ajuda, que la vida no és justa amb ells, però quan se’ls vol ajudar, no es deixen).
    • M’han fet així. No sóc culpable. (Atribueixen el seu estat a la mala sort, la família, la seva infància, a la societat… per no assumir cap responsabilitat de si mateixos).

Com en els altres tipus de víctima, la manera de contrarestar-ho passa per apel·lar a la seva capacitat de raonament i reforçar l’autoestima. En els casos en que hi ha una problemàtica associada d’addiccions, s’haurà de començar per tractar això, i a ser possible, apartar-los del seu ambient habitual per evitar que recaiguin.

A banda de les persones amb addiccions, quan trobem una persona amb aquestes característiques, acostuma a ser depressiu habitual. Es pot intentar fer-lo veure, que no tothom pensa com ell,  que hi ha moltes persones que valoren la vida i valoren tot el que tenen. També es pot apel·lar als seus desitjos interns, i convidar-lo a que lluiti per aconseguir-los, que trobi motius per a gaudir de la vida.

Quan tenim una persona així a prop nostre, és important que no ens deixem arrossegar per la seva negativitat i la seva tendència autodestructiva, pensant que això és la seva decisió personal i no ha de ser pas la nostra.

La propera setmana, el rol de l’espectador.





Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada