El rol de víctima (2)

La setmana passada varem veure la primera part del rol de víctima, aquella que es menysté per a obtenir reforços de llàstima o negatius i trobar salvadors que els solucionin les coses.  Però hi ha dos tipus més de víctimes:

La víctima “exigent”

 Es un personatge, que fent al·lusió a alguna situació difícil que hi va haver a la seva vida, es té per mereixedora d’un tracte “especial”. Com a víctima que és, es creu amb menys recursos i capacitats que les altres persones, però a més, exigeix que els altres ho tinguin en compte, i “ballin al seu voltant”. Creu que tothom, tant les persones que els envolten com els serveis socials, mèdics, la justícia, etc. tenen la obligació d’ajudar-la.



  • Jocs habituals
    • “M’han de perdonar o disculpar”. Les altres persones l’han d’acceptar com és, (sigui maleducada, exigent, dèspota, etc o bé estigui sempre cridant l’atenció) perquè “és una víctima de les seves circumstàncies”.
    • “És la vostra obligació”. Es creu mereixedora d’atencions especials per part de tothom.
    • “Aldarull”. Si els altres no fan el que vol, organitza un aldarull: crida, plora, pot arribar a trencar coses, amenaçar…
    • “Mira què m’has fet fer”. La persona mai assumeix cap responsabilitat amb respecte els seus actes. Sempre li dóna la volta per a fer sentir culpables als altres.
    • “Si, però”. Quan se li fa un suggeriment per què millori la seva situació, posarà mil i un inconvenients per no fer-ho. En realitat, el que vol és queixar-se i que li solucionin.
    • “Ningú m’ha de dir què haig de fer”. Es pot indignar davant suggeriments de millora de la seva “situació. El que vol és perpetuar-la i sortir-se’n amb la seva.
Aquest tipus de persones sovint aconsegueixen que tothom s’aparti d’elles. Per més que els que estan al voltant s’esforcin a complaure-les, mai no en tenen prou. Només es queden a prop seu, persones molt submises i abnegades.

També és freqüent el canvi d’un estat a l’altre. Per exemple, una persona que actua des del “jo no puc”, quan no li fan cas, es passa al rol exigent, i munta un aldarull, o s’indigna, etc.

La propera setmana, la víctima autodestructiva.






Telf.: 605 52 52 81



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada