Què és la psicoanàlisi?

  
Es un corrent que neix a Viena als anys 20 del segle passat, de la mà del psiquiatra Sigmund Freud.

Ell va proposar un model basat en tres nivells de consciencia, (inconscient, -mal anomenat “subconscient”- preconscient i conscient). La nostra part conscient és mínima. La major part dels nostres actes són guiats per l’inconscient, a on s’amaguen traumes no resolts de la infància, missatges dels pares, i un llarg etc, que estan reprimits, és a dir, que no en tenim consciència.

Hi ha dos impulsos bàsics que ens mouen: l’“Eros” o impuls sexual i el “Thanatos” o impuls de mort, (el que anomenem “instint de supervivència”). Això seria l’energia que ens mou.

Per a la psicoanàlisi tots els nostres problemes són deguts a traumes infantils no resolts. Utilitzant tècniques com la interpretació dels somnis i l’anàlisi dels lapsus, s’intenta arribar a aquests traumes per resoldre’ls. Abans es feia servir el divan, que tants cops hem vist a les pel·lícules, per fer estirar el pacient.

La psicoanàlisi clàssica és un tipus de tractament bastant llarg, es pot trigar anys a completar una anàlisi, i se centra en el passat de la persona en general i no en un problema concret del present. Serveix per indagar en profunditat en el nostre passat. Avui en dia, hi ha psicoanalistes que fan teràpies més ràpides: és l’anomenada psicologia dinàmica.

Algunes escoles de la psicoanàlisi actual són la de Lacan, la de Jung o la de Melanie Klein.

Durant la psicoanàlisi, el pacient parla i és el psicoanalista el que interpreta.

  Telf.:    605 52 52 81      



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada