Què és per a tu el Nadal?


Felicitat, família, germanor, menjar, regals, o consumisme, obligació, hipocresia…solitud…

Què és per a tu el Nadal?

El Nadal és una festa, que tot i ser d’origen cristià, es celebra com una tradició, independentment de que se’l doni un sentit religiós o no.

En els propers tres articles, aniré tractant temes relacionats amb la vivència del Nadal: la família, el consumisme i la creativitat.

Per a moltes persones és una festa alegre, divertida, creativa. Es una oportunitat per a decorar la casa, cuinar coses delicioses i retrobar-se amb la família. Però per a algunes persones, no és del tot així. Parlaré d’ells, de com ho viuen, i què poden fer al respecte.

La obligació de passar les festes amb la família, quan les relacions no son tan bones com  es vol aparentar es converteix en una petita tortura que més d’un qualifica d’hipocresia. Algunes famílies que no es parlen en tot l’any o que inclús es critiquen a l’esquena, es posen ben mudats i fan “el paripé”, només perquè és Nadal.

També hi ha persones que tenen la família lluny, que han patit una pèrdua recent, o que simplement no es relacionen amb els seus. El Nadal, amb tots els missatges, anuncis comercials, etc, que van en la mateixa direcció, els recorda la seva solitud.

Algunes persones es senten molt soles i desgraciades perquè no “fan el que cal”, és a dir, passar el Nadal amb la família. Hi ha una obligació social de passar el Nadal amb la família i posar bona cara. I no és fàcil “ser diferent”.

Algunes altres, han aconseguit vèncer aquesta pressió de la societat, i simplement han renunciat a celebrar unes festes que no els ve de gust celebrar. I gaudeixen fent una altra cosa.

Mai no és fàcil anar a contracorrent. Tenim tendència a adaptar-nos al que s’espera que fem. Això, és clar, depèn de la personalitat de cadascú.

També hi ha qui en té un mal record, perquè de petit o jove ho va viure amb desil·lusió o angoixa, però ara la seva situació personal ha canviat. A aquestes persones les convido a redescobrir el Nadal, a fer-se’l a la seva mida, a buscar-ne aquella part que els pugui agradar més: decorar, cuinar, reunir-se amb amics, fer regals, etc, i gaudir d’aquestes dates.

Si t’agrada el Nadal, gaudeix-lo. Si no el celebres, planifica abans com passaràs aquests dies, amb qui comptes, quines activitats t’agrada fer, etc, per evitar sentir-te diferent i sol. Hi ha moltes persones que no ho celebren i és una bona idea ajuntar-se per fer alguna activitat plegats.

La setmana que ve: Com vivim el consumisme en aquestes dates.


  

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada