Nadal i consumisme

El passat 30 de novembre es va celebrar a Barcelona “the shopping nigth”, la nit del comerç obert, per la zona del Pg. de Gràcia i rodalies. Les botigues són obertes tota la nit, fins les 8 del matí.

En una economia com és la nostra, que es basa en el cercle: consum-benefici-producció-consum, el Nadal és una excusa més per a fomentar les compres.

Juntament amb Sant Valentí o els dies del pare i de la mare, el Nadal sembla anar de la ma amb els regals.

Antigament, a Catalunya, la tradició deia que després de dinar el dia de Nadal, es feia “cagar el tió” que portava “les postres”: torrons, neules, etc.


Sant Nicolau, o “Santa Claus”, els reis mags d’orient, l’Olentzero de Navarra i molts altres personatges han portat regals als més petits, ja des de l’època romana, en que es celebraven festes en honor a Saturn durant el mes de desembre.

Però hi ha persones que no s’estimen el Nadal perquè diuen que és una festa basada només en el consum.
Potser el fet de veure només aquesta part del Nadal, deixant de banda totes les altres, (reunions familiars, decoració, cantar nadales, cuinar, etc) és una visió un tant “sesgada”.

El Nadal és una festa que avarca diferents aspectes. Podem gaudir-lo amb tots els nostres sentits: Escoltar nadales, recrear-nos la vista contemplant pessebres o decoracions diverses, deixar-nos seduir pels diferents olors (la molsa, l’avet, el brou de galets), deleitar el nostre paladar amb torrons,…

També és una oportunitat per a treure de passeig el nostre “nen interior” cantant, tocant la pandereta, decorant la casa o tornant a veure la cavalcada dels reis.

I així doncs, què fem amb els regals?
Doncs aquí podríem parlar del fet de donar i rebre. Per a moltes persones és més gratificant fer un regal que rebre’l. Però hi ha persones que no son capaços de “rebre” un regal i gaudir el moment, perquè no es creuen merèixer el present que se’ls fa. Això ja formaria part d’un conflicte més profund.

Si ens agrada “anar de compres”,el Nadal és una ocasió perfecte.
Si som dels que no ens agrada el consumisme que es respira en aquestes dates, tenim diferents opcions: des de parlar-ho amb els més propers i reduir el consum de comú acord, fins a fer regals “artesanals” (elaborats per nosaltres mateixos), passant per comprar a comerços solidaris, ONG, o petits comerços de barri.

Sigui com sigui, convé aprofitar aquelles parts del Nadal que més ens agradin i gaudir-les tant com puguem.

La propera setmana, la creativitat al Nadal.



  

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada