Psicòlegs i psiquiatres: Qui són i com ens ajuden

Sovint sentim parlar dels psicòlegs, els psiquiatres i altres professionals de la salut mental i emocional, i ens preguntem quines diferències hi ha entre els uns i els altres, quina feina fan, etc.

Els psiquiatres

Són metges llicenciats que han fet la especialitat de psiquiatria, i també de neurologia.  La paraula  “neurologia” es refereix a les neurones, les cèl.lules del sistema nerviós. Així doncs, s’ocupen de totes aquelles malaltíes que tenen a veure amb el deteriorament del sistema nerviós, com són l’Alzheimer (o demència), el Parkinson, les paràlisis cerebrals, etc. També poden atendre pacients amb trastorns anomenats emocionals, que són molt més comuns, com la depressió, l’ ansietat, les obsessions, etc. o més greus com l’ esquizofrenia i altres.
Generalment, els psiquiatres administren medicaments, que van augmentant o disminuïnt segons l’estat del pacient. El temps que dediquen a altres tractaments, a escoltar els problemas dels seus pacients, etc, depen de la opció personal de cada psiquiatra.

Cal tenir amb compte que els medicaments per sí sols no curen ni la depressió, ni l’ansietat, ni cap altre alteració emocional. Només ajuden a portar millor els símptomes, però per a sortir de la depressió, ansietat, etc, cal buscar-ne les causes i afrontar-les, amb ajuda o sense d’un psicòleg.


Es molt important seguir al peu de la lletra les indicacions respecte a la medicació receptada pel psiquiatra. Aquest tipus de medicaments, anomenats psicofàrmacs, funcionen de diferent manera que, per exemple, un analgèsic pel mal de cap. El que fan és establir uns nivells en sang d’hormones, o elements químics, de manera estable i continuada. Es a dir, que no fan efecte fins al cap d’uns dies de començar a prendre’ls, fins que s’estabilitzen els nivells a la sang. Gairebé ningú vol prendre aquest tipus de medicaments, i sovint es comet l’error de prende la medicació en funció de “com em trobo avui”.

Si esteu prenent antidepressius, ansiolítics, etc i penseu que ja no els necessiteu o que en preneu una dosi massa alta, consulteu amb el vostre metge o psiquiatra, que serà qui us varii el medicament o la dosi.
  Telf.: 605 52 52 81

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada