Haig d’anar al psicòleg?

Qualsevol persona que tingui un problema que s’allargui massa, que no trobi solucions o tingui dificultats per a enfrontar-s’hi sol pot acudir al psicòleg. Però ens podem preguntar què és un problema i fins a quin punt necessitem ajuda:
Podem dir que, en principi, totes les persones tenim la capacitat de resoldre els nostres problemes. Però hi ha situacions a la vida que ens sobrepassen i bloquegen les nostres capacitats. O ens sentim tan buits, espantats, desesperats, angoixats o decaiguts que ens costa un gran esforç tirar endavant. És en aquestes situacions quan cal consultar un psicòleg.
El fet de buscar ajut professional en un moment donat no vol dir en absolut que estiguem bojos, ni que no siguem capaços de resoldre els nostres problemes. Es tracta d’acudir a un professional especialitzat en entendre els processos psicològics i els seus mecanismes de canvi, que ens ajudarà a seguir endavant.




Però ens poden ajudar els amics, familiars, etc.?

Depèn de quin problema tinguem i de com estiguem: els amics ens poden donar un ajut limitat. Ells no són els qui han de resoldre els nostres problemes. Les persones properes acostumen a donar-nos consells i recolzament. Sense ells ens ho passaríem molt pitjor. El psicòleg no dóna consells, sinó que ajuda a la persona a veure quines possibilitats reals té al seu abast i l’ajuda a decidir.
Pel que fa als familiars, cal tenir en compte que estan emocionalment molt implicats amb nosaltres i amb els nostres problemes. Ells també pateixen i no sempre ens donaran una solució imparcial. El recolzament i l’amor dels que ens envolten és el millor ajut moral. El psicòleg, no obstant, és imparcial i ens ajudarà a veure altres punts de vista lliures d’implicacions emocionals.

Què trio? Un psicòleg o un psiquiatra?

Ambdues opcions son compatibles.
El psiquiatra recepta medicació. En alguns casos, depenent del nostre estat d’angoixa, o de decaïment, dificultats per dormir, o per a relaxar-nos, pot anar bé comptar amb l’ajut d’un medicament. La medicina ens ajudarà a sentir-nos millor, evitarà que ens ensorrem més, tinguem més atacs d’ansietat o ens ajudaran a dormir, entre altres coses.

Però  només amb la medicació no ens curarem. Hem de posar de la nostra part per descobrir quin és l’origen del nostre problema, i posar-hi solució.

Per a fer aquest procés ens pot ajudar el psicòleg, qui s’encarrega, mitjançant preguntes, diàleg, proves, etc, d’ajudar-nos a descobrir i concretar què ens està passant, per què, quines solucions podem trobar, què hem intentat ja per tirar endavant i no ha funcionat, i també ens recolzarà en el procés de canvi, ens animarà a mirar endavant i superar aquesta etapa dificil de la nostra vida.
  Telf.:    605 52 52 81      

  

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada